4 zdravé a rychlé obědy

  • Petra Slezáková
  • Strava

Pokud v kuchyni nechcete trávit polovinu dne přípravou obědu, nemusíte, protože zdravé a lahodné pokrmy zvládnete uvařit klidně během půl hodiny. Stát se tak můžete šéfkuchařem, i když zrovna nestíháte. V následujících řádcích vám představíme čtyři úžasné recepty na rychlé, ale přitom zdravé obědy.

Tortilla s kuřecím masem a zeleninou

V obchodě koupíte již hotové tortilly. Stačí ji ohřát na pánvi, případně v mikrovlnné troubě, dokud není měkká. Potřete ji tatarskou omáčkou či nějakým jiným dresingem, který máte rádi, přidejte čerstvou zeleninu, jako jsou listový salát, rajčata a okurek, a nezapomeňte ještě přihodit maso nakrájené na kostky či nudličky a osmažené na pánvi. Rychlé, jednoduché, chutné. Tortilla je jídlo, které neomrzí.

Pikantní špenátové rolky

Jestliže máte rádi špenát, na rolkách si určitě pochutnáte. Potřebujete špenát, dvě vejce, stroužek česneku, čtyři plátky cukety, lněná semínka, ovesné vločky, sůl a chilli koření. Všechny zmíněné ingredience rozmixujete a dáte na rozpálenou pánev. Podávejte s toustovým chlebem.

Česneková polévka

Zejména v období chřipek je česneková polévka oblíbená. Pomůže vám dostat se i z kocoviny. Potřebujete litr vody, kostku hovězího masoxu, čtyři brambory, kousek cibule, jednu mrkev, dvě vejce, máslo, kousek anglické slaniny, sedm stroužků česneku a tvrdý sýr.

Prvně si osmahněte na jemno nakrájenou cibuli, přilijte vodu, přidejte bujón a brambory nakrájené na kostky. Přihoďte také nastrouhanou mrkev a anglickou slaninu nakrájenou na kostky. Všechno povařte do změkčení brambor. Během vaření si v misce rozmixujte dvě vejce, do nichž přidáte rozmačkaný česnek. Vejce přidáte do polívky těsně před koncem vaření, povaříte ji ještě zhruba tři minuty, a pak máte hotovo. Poctivá česneková polévka se podává s opečeným chlebem a kousky tvrdého sýru (případně ho můžete do polévky nastrouhat).

Friulské frico

Ochutnali jste už v restauraci křupavou sýrovou placku neboli frico? Recept pochází z Itálie, kde se tak roztavily vždy nepoužitelné kůrky od sýra. Potřebujete 200 gramů parmazánu či jiného podobného sýru a 200 gramů uvařených brambor.

Sýr nastrouhejte nahrubo, rozetřete ho po pánvi. Jelikož je sýr dostatečně tučný, nemusíte přidávat tuk. Počkejte, až se sýr roztaví a nahoru pak dejte plátky povařených brambor. Poté placku obraťte a nechejte ji ještě chvíli opéct z druhé strany.

Joomla SEF URLs by Artio
Chcete zde publikovat článek, nebo získat zpětný odkaz?

Kontaktujte nás e-mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.